zaterdag 30 april 2011

Siegfried :: Repetitie zeventien


Beste natuurliefhebbers, we staan vandaag aan een van de huizen van cultuur in de hoop een glimp op te vangen van de zeldzame ‘zottus zottus’ in de volksmond ook wel bekend als ‘theatermakers’. In dit huis Villa Basta zouden enkele exemplaren hun nest gemaakt hebben en hopelijk krijgen we er dadelijk wat te zien…

Het is 17 uur. De deur is zonet opengegaan en 7 exemplaren zijn uit hun nest gekropen. Uit hun lichaamstaal kunnen we veel leren over hun taak binnen de troep. Zie je die 5 ietwat afgepeigerde schepsels, dat zijn hoogstwaarschijnlijk wat men noemt ‘de acteurs’. Hun taak bestaat er meestal in om de wensen en grillen van het dominante mannetje of vrouwtje uit te voeren. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan het ietwat hese geluid dat ze produceren na zo een nestbijeenkomst en hun sterk bezwete vacht.

Het dominante mannetje in deze troep, beter bekend als ‘de regisseur’, is makkelijk herkenbaar aan de extra gezichtsbeharing en de zelfvoldane glimlach op zijn gezicht. In de regel is een regisseur bij het verlaten van het nest altijd net iets minder hees en bezweet dan de wezens die we acteurs noemen. Naar het schijnt wordt de dominantie van de regisseur regelmatig door de acteurs gecontesteerd. Het feit dat dit exemplaar nog bebaard is, wijst er echter op dat hij er in slaagt de acteurs op hun plaats te houden.

En zeer interessant om te zien is dat deze wezens in symbiose leven met een gelijkaardige soort, namelijk ‘de muzikant’. Muzikanten hebben sterk de neiging om in cultuurhuizen samen te hokken met hun soortgenoten. Maar in zeldzame gevallen zal een muzikant opgenomen worden in een groep theatermakers mits de muzikant zich eveneens onderwerpt aan de wensen en grillen van de regisseur.

Nu we deze troep gesitueerd hebben, zijn we van plan hen verder te observeren. Om te kunnen ontdekken wat deze theatermakers allemaal uitvoeren in hun nest, zullen we een nestcam plaatsen. Zodra hier beelden van zijn, komen wij bij u terug met een nieuwe interessante reportage over de ‘zottus zottus’.

(Koen)
(Peter is hier geheel niet mee eens)

Geen opmerkingen: